Junkerdalsura

Ei botanisk perle

Et avbrekk fra det hverdagslige. Ta deg tid til en vandring i Junkerdalsura og opplev noe helt unikt. Junkerdalsura ligger lunt til og med sin kalkrike grunn har det gitt grobunn for et planteliv vi ikke skulle tro var mulig å finne på disse breddegrader. Langs den gamle veien gjennom ura finner du et helt enestående mangfold av ville blomster, med en rekke ulike orkidearter som viser oss sin blomsterprakt til fulle i juni.

Veien gjennom Junkerdalsura ble påbegynt i 1871 og sto ferdig i 1879. Mye av den er murt opp av naturstein, og vi kan i dag fortsatt beundre deres håndverk. Veien ligger fint til langs Junkerdalselva, og du beveger deg under et løvtak med bratte skrenter på begge sider av elva. Helt inntil veien kan den imponerende blomstringen beundres på nært hold.

Adkomst
Kommer du med bil, stopper du ved Saltdal Turistsenter og Nordland nasjonalparksenter på Storjord i Saltdal kommune – like nord for polarsirkelen. Herfra er det godt merka sti østover til hengebru over Junkerdalselva. Etter ca. 100 meter på andre siden av elva, kommer du til en rasteplass med informasjon om Junkerdalsura naturreservat. Herfra følges den gamle ferdselsveien inn i ura.

Familievennlig (trille)tur
Stien er også egna til å kunne trille ei barnevogn på. Turen er på ca. to og en halv kilometer og tar om lag en time, alt etter gangfart og tid til rådighet. Den egner seg meget godt for hele familien om sommeren, og det er også greit å trille turen med barnevogn innover til rasteplassen i Trekta. Her kan en fyre bål og kose seg med en kaffekopp før turen går hjemover igjen.

Flere spennende turmuligheter i nærområdet
Denne turen kan også kombineres med fiske. Junkerdalselva er åpen for laksefiske fra midten av juli. Kort kan kjøpes på Nordnes camping, litt lenger nord i Saltdalen, eller www.inatur.no.

Ellers er Storjord-området spesielt tilrettelagt med et nettverk av turveger og stier som er godt skilta, mye også egna for rullestolbrukere. Rett vest for E6, ned mot Skogvoktergården, finner du et arborét. Har du lyst på en lengre tur, er området et flott utgangspunkt for toppturer til eksempelvis Solvågtind og vandringer innover i Junkerdalen nasjonalpark. Statskog tilbyr overnatting på Skogvoktergården i Saltdal med sengeplasser til ni personer. Det er også mulig å legge inn overnatting på Storjordfjellkoia, et åpent husvære i Storjordlia med 4-6 sengeplasser.

Tommel opp for en topp tur!

Junkerdalsura

Kart over området

Artikkel på Godtur.no

Junkerdalsura

Bildegalleri

Foto: Jim T. Kristensen

Foto: Jim T. Kristensen

Foto: Jim T. Kristensen

Foto: Jim T. Kristensen

Foto: Jim T. Kristensen

Foto: Jim T. Kristensen

Foto: Stein Ove Johannessen