Børgefjell nasjonalpark

Fjellrevens og storørretens rike

Børgefjell er et «villmarkseldorado» med høye tinder, vidstrakte fjellvidder og vakre fossefall. Her er det få hytter og nesten ikke merka stier. Dette er fjellet for telttur og de som staker ut sin egen kurs.  

Adkomst
Fra E6 ved Trofors kjører du riksvei 73 til Hattfjelldal, fylkesvei 804 oppover Susendal og videre grusvei til Storvollen i Harrvassdalen. Fra Storvollen går det en sti oppover langs Tiplingelva og inn i Austre Tiplingan landskapsvernområde. Du entrer nasjonalparken ved vestenden av Austre Tiplingen.

Turen går oppover langs Tiplingelva, via Austre- og Vestre Tiplingen. Legg inn en overnatting eller to på Tiplingen skogstue ved Vestre Tiplingen, et perfekt utgangspunkt for dagsturer innover i området. Fra Vestre Tiplingen kan du velge flere alternative ruter, slå leir og ta dagsturer og eventuelt returnere via «Tiplingstia» til Oksvollen i Harrvassdalen. Videre kan turen gå langs Simskardelva til Båttjønnområdet. Herfra nordover via Legdvatna og videre ned i Susendalen ved Sørmo/Øyum. På store deler av turen har du en flott utsikt mot Kvigtind, Børgefjells høyeste fjell.

Villmark fri fra sivilisasjonens inngrep
Fra gammelt av er Børgefjell kjent som et villmarksområde på grensa mellom sør og nord. På 1930-tallet fredet DNT Børgefjell fra sin egen virksomhet for å bevare området som villmark. Her er det ingen røde T’er og turisthytter.

Ta med deg kart og kompass, og nyt den uberørte naturen. På sørsida av vassdraget mellom Austre- og Vestre Tiplingen kan du finne noen fantastiske grusterrasser oppe i lia, som ble avsatt under siste istid.

Sagnomsust ørretfiske og rypejakt
Gode fiskemuligheter er det hele veien, både i elva, i vatna og i de mange små tjønnene i området. Inne i fjellet er det flere vatn og tjønner hvor fiskelykken har sikret stor ørret for de heldigste fiskerne gjennom årene. Rekorden er på hele 9 kg. Spesielt i august er det gode muligheter for fangst av stor fisk i elvene. Børgefjell er også et attraktivt isfiskeområde, så en tur i vintersesongen kan også by på flotte fiskeopplevelser.

Den utrydningstruede fjellreven lever fortsatt i Børgefjell, og er du ekstra heldig kan du se ett av de svært få individene vi har igjen i Norge. Andre av Børgefjells «innbyggere» du kan møte på turen er rype, flere rovfuglarter og rein. Samene har drevet reindrift i Børgefjell i over 500 år. Tar du en liten avstikker fra elva, kan du flere steder se gamle spor etter reindrift, reingjerder og samleplasser.

Det blir sagt at Børgefjell vekker en lengsel hos folk. Har du først vært her, kommer du garantert tilbake.

Børgefjell nasjonalpark

Kart over området

Artikkel på Godtur.no

Vær

Børgefjell nasjonalpark

Bildegalleri

Foto: Steinar Johansen

Foto: Steinar Johansen

Foto: Steinar Johansen

Foto: Kjartan Trana

Foto: Steinar Johansen

Foto: Steinar Johansen

Foto: Steinar Johansen

Foto: Steinar Johansen

Foto: Kjartan Trana

Foto: Steinar Johansen